Alig egy év után tért vissza ugyanabba a Dürer Kertbe a Crowbar, amit legutóbb a Voivoddal és a Planet Of Zeus-szal közösen vettek be Kirk Windsteinék. Nem kevésbé erős ősvegyülés szem- és fültanúi lehettünk június 18-án, amikor a Hatebreed társult melléjük a súlyos riffek prezentálásában. A Jamey Jasta vezette brigád ráadásul már jó pár éve nem tette tiszteletét hazánkban, így nem csoda, hogy telt ház várta a két zenekart.

A két banda frontembere 2005-ben közös projektet is alapított Kingdom Of Sorrow néven, így bőven adottak voltak az összefonódó gyökerek is ahhoz, hogy egy tökéletes páros perfekt bulit adjon ezen az estén.

A Crowbart ugye nem is olyan rég már láthattuk az új Dürer Kertben. Valahogy a tavaly júniusi koncertből azonban nekem hiányzott a zenekarra jellemző, földbe döngölő őserő – pedig akkor még az igazi mocsárhangulat is adott volt az időjárásnak köszönhetően –, most viszont egyenesen New Orleans legmélyebb lápjai közé kalauzolt a Crowbar, abba a sártengerbe, amiben a lehető legszívesebben merül el az ember.

Mondanám, hogy felvezetésnek is kiváló volt a hasonlóan súlyos, ám jóval belassultabb sludge/doom banda a Hatebreed elé, de persze szó sincs alá- vagy fölérendeltségről, egyszerűen csak baromi jól működött ez a két zenekar, ebben a sorrendben így együtt – meg persze a nyakizmokat is remekül felkészítették Windsteinék az azt követő mosholásra.

A Hatebreed nem kevesebb, mint 30 évet jött megünnepelni ezen az estén, ennek megfelelően a connecticuti brigád igazi slágerparádéval várta az egybegyűlteket. Volt Live For This, Proven, hamar elpufogtatott Destroy Everything – na nem mintha nem fogadta volna ugyanakkora lelkesedés az összes elhangzott nótát –, és persze az elmaradhatatlan, búcsúzóra hagyott I Will Be Heard.

A csapat harmadik X-éről nem csak Jasta emlékezett meg – például mikor felsorolta eddig megjelent lemezeiket, vagy amikor arról faggatta a közönséget, hogy ki járt már Hatebreed koncerten –, de egyfajta intróként a szcéna ismert arcai is méltatták a zenekart. A legütősebb dalok részletei között olyan zenészek hagytak videós üzeneteket, mint például Doro, Gary Holt, Billy Graziadei, vagy a pár nappal korábban a Body Counttal hazánkban zúzó Ice-T. Végül Gun Drummer ritmusra ropogtatott gépfegyvere után dörrent be a színpadra még a gépmasina sorozásánál is nagyobb intenzitással a zenekar a To The Thresholddal.

Ha még az internetes idők előtt járnánk, tuti lazán elsétálhatott volna mellettem az utóbbi időkben szakállat és hosszú hajat növesztett Jasta, aki kicsit furcsa volt így elsőre élőben kölyökképű sármja nélkül, ám sodró lendületű frontembersége mit sem kopott az évek alatt. Persze az ütősebbnél ütősebb riffekkel átszőtt energia nem csak belőle, de az egész zenekarból áradt, aminek köszönhetően egy lazsálástól, töltelékdaloktól mentes, intenzív 70 percet kaptunk három évtized nem akármilyen munkásságából. Csak remélni tudjuk, hogy legközelebb nem hét évet kell várni egy újabb magyar Hatebreed bulira, hát még ha ilyen bivaly erős pakkban érkeznek!

Szöveg, fotók: Máté Évi