Sebestény-Gallasz Enikő, a piacvezető hazai digitális zenei terjesztő, a WMMusicDistribution ügyvezető-tulajdonosa bekerült a Merlin elnökségébe.

Miért fontos a Merlin a zenei üzletben?

A független zeneipari szereplők legnagyobb nemzetközi érdekvédelmi szervezete, a Merlin 15 éve működik. A világ 70 országából kerülnek ki a tagjai – független lemezkiadóktól a forgalmazókig, az előadóművészeket menedzselő cégektől az egyéb jogtulajdonosokig – a hangfelvételek globális piacának 15 százalékát képviselik. A nonprofit szervezet segít abban, hogy a függetlenek is hozzáférjenek minden olyan eszközhöz és lehetőséghez, amelyhez korábban csak a major kiadók tudtak. Tagjaik a lehető legelőnyösebb megállapodások mellett első kézből értesülhetnek a legfontosabb digitális zenei platformok fejlesztéseiről, részt vehetnek a bétatesztekben, és megkapják azt a magas fokú szakmai támogatást, amelynek segítségével világszerte versenyképessé válhatnak.

A Merlin vezetőségéről a tagság szavaz: a 16 tagú testületben 5 tag az Egyesült Államokból és Kanadából, 5 másik Európából és Nagy-Britanniából, 6 pedig egyéb régiókból származik.

A WMMD ügyvezető-tulajdonosa az első és az egyetlen magyar szakember, aki ilyen pozícióba került.

Sebestény-Gallasz Enikő 2011 óta dolgozik a WMMD-nél, 2013-tól a cég ügyvezetője és az alapító, Gál Róbert tulajdonostársa. Az elmúlt közel 15 évben aktív szereplője lett a nemzetközi szakmai életnek, rendszeres résztvevője a fontosabb eseményeknek, konferenciáknak.

A WMMD az elmúlt 5 évben egyre nagyobb hangsúlyt fektetett arra, hogy az online zenei disztribúciós szolgáltatás mellett a lehető legszélesebb körben tudja segíteni partnereit. A cég egyik alappillére, hogy mindig naprakész információkkal lássa el az ügyfeleket, hogy azok maximálisan ismerjék a lehetőségeiket.

A WMMD stratégiája: profizmus a jelenben + befektetés a jövőbe

Horváth Tamás számára ez az egyik legfontosabb a közös munkában a folyamatos rendelkezésre állás mellett: „A WMMD-nek köszönhetően értesültem arról, hogy olyan jogdíjak is járnak nekem, amikről korábban tudomásom sem volt, nagyon hálás vagyok nekik, szeretek velük dolgozni.”

A cég szolgáltatásainak köre is sokat változott az elmúlt években – a marketing üzletág révén 3 éve a Budapest Park TikTok-ügynökségeként is működnek, de ők kezelik többek között az ASAN Budapest (Pogány Induló, Ótvar Pestis) vagy az Elefánt zenekar online hirdetéseit is.

A tehetséggondozás is fókuszban van: 2021 óta közel 25 millió forint értékben támogatták a feltörekvő produkciókat, idén egy erre dedikált programot is létrehoztak artist2watch néven, ahol többek között az azóta a Sávlekötő Campet is megnyerő WXLFLESS volt az egyik kiemelt előadó. „A WMMD segítségével átgondoltabb stratégiával jelentethettem meg az új albumom, arról nem is beszélve, hogy a cég Red Bull márkával közös kliptámogatási programjába is bekerülhettem, így két klipet is ki tudtam hozni pluszban a lemezről.”

Nemzetközi tapasztalat, globális tudás, hazai sikerek

A WMMD 6 éve aktív tagja a Merlinnek, Enikő idén a Merlin Engage programban mentorként is részt vesz, ezt követte Jeremy Sirota (CEO, Merlin) felkérése, amit nagy örömmel elfogadott: „Nagyon izgalmas két év előtt állunk – a Merlin elnökségében a független zeneipar legtapasztaltabb szakembereivel lesz lehetőségem együtt dolgozni. Az ennek során szerzett tudást és a kiépített kapcsolatokat arra tudjuk majd használni, hogy a nemzetközi független zeneipar mellett a hazai partnereink számára is újabb előremutató projektekbe kezdjünk.”