Legújabb, sorrendben 18. stúdióalbumával tért vissza augusztus 30-án Nick Cave és állandó kísérőzenekara, a Bad Seeds. A tíz vadonatúj tracket tartalmazó Wild God korong a digitális platformokon túl CD, standard fekete, illetve kizárólag az énekes webshopjában elérhető szürke színű limitált kiadású változatokban látott napvilágot.

A 66 esztendős ausztrál zenész, szerző és nem utolsó sorban színész így vallott legújabb anyagukról, melyet 2023 újév napján kezdett el írni: „Remélem, az album olyan hatással lesz a hallgatókra, mint rám. Előtör a hangszóróból, és el vagyok ragadtatva tőle. Bonyolult lemez, de mélyen és örömtelien fertőző is. Soha nincs mesterterv, amikor lemezt készítünk. A lemezek inkább a rajtuk játszó írók, zenészek érzelmi állapotát tükrözik vissza. Ha ezt hallgatom, nem is tudom, de úgy tűnik, boldogok vagyunk.”

Ez a boldogságérzést most bárki átélheti a Wild God hallgatása közben, hiszen a lemezre került tíz felvételen a banda a konvenció és a kísérletezés között táncol, kanyarokat és kitérőket tesz, amelyek csak tovább fokozzák a gazdag ábrázolási módot és érzelmeket Cave lélekemelő narratíváiban. Ez egy olyan társaság hangja, amelyet felbátorított az újracsatlakozás és a repülés. Vannak pillanatok, amelyek szeretettel érintik a Bad Seeds múltját, de múlékonyak, és csak arra szolgálnak, hogy átitatják a zenekar könyörtelen és nyugtalan előrehaladását.

Az anyagot a franciaországi Correns városában található Miraval és a londoni Soundtree stúdiókban rögzítették Nick Cave és Warren Ellis produceri irányításával. A hat tagú Bad Seeds további tagjainak (George Vjestica – elektromos és akusztikus gitár, Martyn P. Casey – basszusgitár, Thomas Wydler – dobok, Jim Sclavunos – vibrafon, percussion, háttér vokál) egyedi zenei alkímiáját olyan vendégzenészek színesítették tovább, mint a Radioheadből (is) ismert Colin Greenwood (basszus), Luis Almau (nylon húros és akusztikus gitár) vagy a vokálokba besegítő Double R Collective. Mindennek a keverése pedig David Fridmann keze munkáját dicséri, aki korábban a The Flaming Lips, az MGMT vagy a Tame Impala lemezeinél bábáskodott.

A Wild God albumot pedig a maga módján így jellemezte Nick Cave: „Vad isten… Ezzel a lemezzel nem lehet cseszekedni. Ha üt, akkor üt. Felemel téged. Megmozgat. Ezt szeretem benne.” A világhírű ausztrál dalszerző-énekes és csapata ezt az érzést rövidesen magyarországi rajongóival is megismerteti, hiszen október 13-án a Papp László Budapest Sportarénában mutatják be az új anyagot.

És hogy miért érdemes élőben is megnézni őket, arról szintén Cave szavait idézzük: „Soha nem gondolok arra, hogy egy lemez hogyan fog élőben megszólalni. Az alkotási folyamat túl bonyolult ahhoz, hogy ilyen szempontokat is figyelembe vegyünk. De most, amikor visszahallgatom a Wild God albumot, úgy érzem, élőben tényleg valami nagyszerűt tudunk összehozni. Olyan érzés, mintha eleve színpadra íródtak volna a dalok”.

Tracklista:
1. Song Of The Lake
2. Wild God
3. Frogs
4. Joy
5. Final Rescue Attempt
6. Conversion
7. Cinnamon Horses
8. Long Dark Night
9. O Wow O Wow (How Wonderful She Is)
10. As The Waters Cover The Sea

A lemezt a Bakelitbarát oldalon meg is rendelheted, kattints : IDE!