Pont a nyáron beszélgettük a velem együtt a ’80-as évek zenéin szocializálódott barátaimmal, hogy talán egy igazán nagy név szerepel még mindannyiunk koncert-bakancslistáján, akiket eddig még nem sikerült élőben megcsípni: ez pedig a Tears For Fears. Roland Orzabal és Curt Smith popduója ugyan a sokunk számára a nyugati zenei lapokat helyettesítő Világ Ifjúsága hasábjain is szerepelt, amikor az 1985-ös Songs From The Big Chairrel és annak kislemezes dalaival alaposan megdöngették a korabeli slágerlistákat, mégsem lett belőlük olyan kultcsapat Magyarországon, mint a Depeche Mode, a Duran Duran vagy éppen a The Cure.

Ki tudja, talán nem öltöztek olyan különc módon, mint Martin Gore, vagy Robert Smith frizurájával nagyobb feltűnést lehetett kelteni, mint a másik „Kovács”, Curt Smith akkori fürtjeivel, esetleg a Duran Durannak menőbbek voltak a klipjei, mint az övéké. Ettől függetlenül sokan kedveltük őket, és tesszük ezt mind a mai napig, főleg, hogy egy olyan remek albummal tértek vissza 2022 elején, mint a The Tipping Point, melynek megszületéséhez közel 8 évre volt szükség. Az ehhez kapcsolódó – 2022. május 22-én Cincinnatiből elstartoló, és tavaly augusztus 2-án Los Angelesben véget ért – turné főként Amerikára koncentrált, és az Egyesült Királyságbéli koncertek nagy részét Curt Smith bordasérülése miatt törölni kellett. Egy újabb elszalasztott lehetőség, hogy a Tears For Fears-et élőben láthassuk… Ezt az élményt talán most egy kényelmes moziszékben ülve pótolhatjuk, valamint otthoni hangrendszerünkön is lejátszhatunk egy hangulatos koncerthelyszínen rögzített előadást. És még négy, eddig nem hallott stúdiófelvételt is kapunk mellé!

A Tears For Fears rögtön két új kiadvánnyal is jelentkezik 2024 őszén. A brit duó október 25-én adja ki a Songs For A Nervous Planet című (túlnyomórészt) élő albumát, emellett pedig a mozik bemutatják az ő főszereplésükkel készült Tears For Fears Live (A Tipping Point Film) című koncertfilmet. Ez utóbbi premierje a tervek szerint október 24-én és 26-án lesz – világszerte több mint 1100 moziban.

Az új album 22 számon keresztül vezeti végig a hallgatót a zenekar Franklinben rögzített koncertjén, és a felvezető szakaszban négy új track is szerepel a korongokon: Say Goodbye To Mum And Dad, Emily Said, Astronaut, valamint a most megjelent The Girl That I Call Home című kislemez. Ezek a dalok kibővítik a Tears For Fears négy évtizedes karrierjét átívelő setlistet, és a szerelemről, az elszigeteltségről, a mentális egészségről, valamint a menekülésről szólnak.

Az új szerzeményről Roland Orzabal így nyilatkozott: „A feleségem, Emily már évek óta arra kér, hogy írjak neki egy szerelmes dalt. Így végül megtettem. Hawaiin voltam, vittem magammal a telefonomat, és naponta felénekeltem a háttérsávot, sokszor egymás után. De egyszerűen nem tudtam kitalálni egy hozzá illő címet. Aztán egyik este lefeküdtem, és arra kértem az univerzumot, hogy segítsen nekem, és adjon egy igazán jó címet! Másnap reggel a The Girl That I Call Home-mal ébredtem. És a feleségem imádja.”

Az élő albummal egy időben felvett Tears For Fears Live (A Tipping Point Film) a zenekar számos ikonikus slágerét tartalmazza. Sorra csendülnek fel az olyan dalok, mint az Everybody Wants To Rule The World, a Shout és a Sowing The Seeds Of Love, a Mad World vagy éppen a Head Over Heels. Természetesen helyet kapnak mellettük a rajongók új kedvencei is a The Tipping Pointról. A koncertfilm művészien mutatja be a duó és kiváló kísérőzenekara kvalitását élőben, ahogy bő 40 év elteltével is még mindig a csúcson akarnak teljesíteni a világot jelentő deszkákon.

Kymberli Frueh, a mozifilmet forgalmazó Trafalgar Releasing vállalat – akik Taylor Swift és Beyoncé koncertfilmjeit is jegyzik – munkatársa így vélekedett: „A Tears For Fears filmszerű hangzásvilága és erőteljes dalszövegei felejthetetlen koncertélményt nyújtanak a rajongóknak, érzelmi kapcsolatot teremtve a zenével, egy vibráló, közösségi légkörben. A Tears For Fears Live (A Tipping Point Film) a zenekar művészetének időtlen hatását ünnepli, úgy, hogy minden korosztály rajongóihoz egyformán szól. Megtiszteltetés számunkra, hogy világszerte eljuttathatjuk a mozik közönségéhez.”

Az album és a film elkészítéséről Curt Smith így nyilatkozott: „Tavaly döntöttünk úgy, hogy filmre vesszük az élő show-t. Szerintem sokan nem tudják, hogy valójában milyen jó koncertzenekar vagyunk! Duóként asszociálnak ránk, és azt hiszik, hogy két embert látnak majd a színpadon, pár billentyűssel és egy csomó háttérszalaggal kiegészülve, és ennyi. Az évek során azonban rengeteget fejlődtünk ezen a téren, a nyolcvanas évekbeli fénykorunk óta.”

És valóban, ez nem az első élő felvétele a Tears For Fears-nek, hiszen a VHS-korszakból származó live-/dokumentumfilmjeik, az In My Mind’s Eye, a Scenes From The Big Chair, a Going To California vagy éppen a legutóbbi, 2006-os Secret World – Live In Paris CD+DVD-kombó már megmutatták, mire képesek ők a színpadon. De ez most valami más lesz. Már csak a helyszín miatt is, mely a Tennessee állambéli Franklinben, az egykori kőbánya helyén található amfiteátrumban adott helyet a koncertnek. A Tears For Fears Live (A Tipping Point Film) című koncertfilmre szóló jegyek szeptember 19-én, csütörtökön kerülnek árusításra. További információk az alkotás weboldalán találhatók.

Az új album és a koncertfilm megünneplésére a Tears For Fears a Las Vegas-i Fontainebleau színházba utazik, ahol egy exkluzív, három estés élő bulit celebrálnak a BleauLive színházban. A koncertekre október 30-án, november 1-jén és november 2-án kerül sor. A tekintélyes diszkográfiájukból válogatott klasszikusokkal és a legutóbbi, The Tipping Point című albumuk számaival lép majd színpadra Roland és Curt ezen a három estén.

A Songs For A Nervous Planet album több fizikai hanghordozón is elérhetővé válik majd október 25-étől. Gondolnak – különböző színű korongok illetve két és három lemezes kiszerelés piacra dobásával – a reneszánszát élő vinyl gyűjtőire és a CD szerelmeseire is. De elérhető lesz az SDE jóvoltából – a zenekarral és a Concord Records-szal együttműködve – az új album exkluzív blu-ray hanganyaga is, Steven Wilson keveréseivel, beleértve a Dolby Atmos és az 5.1 Surround Sound hangzást is. Ez utóbbi termék korlátozott példányszámban készül, és 10 napos előrendelési időkorláttal rendelkezik, amely 2024. szeptember 21-én zárul.

A Songs For A Nervous Planet tracklistája:
1. Say Goodbye To Mum And Dad
2. The Girl That I Call Home
3. Emily Said
4. Astronaut
5. No Small Thing
6. The Tipping Point
7. Everybody Wants To Rule The World
8. Secret World
9. Sowing The Seeds Of Love
10. Long, Long, Long Time
11. Break The Man
12. My Demons
13. Rivers of Mercy
14. Mad World
15. Suffer The Children
16. Woman In Chains
17. Bad Man’s Song
18. Pale Shelter
19. Break It Down Again
20. Head Over Heels
21. Change
22. Shout

Szöveg: Janurik János