Népzenébe oltott elektronika, pávatollas óriáslegyezők, pattogós ritmusok és légies fuvolaszó járta át szombat este a Várkert Bazár Öntőház Udvarát – Дeva mutatta meg a közönségnek egyedi, varázslatos mesevilágát.

Kisgyerekként szívta magába a népzene és -tánc iránti szeretetet Takács Dorina, művésznevén Дeva. A fiatal énekesnő a gimnáziumi évek alatt sodródott az elektronikus zene, a techno, a house és az ambient felé, ám hiányolta a stílusokból a mélységet.

A két világ találkozásából formálódott lassan finom, légies zeneisége, majd Zságer Balázs és a Žagar együttes mellett kezdett kibontakozni. Zenéjét a mai napig saját kis házi stúdiójában készíti, egyedisége az Európai Unió Music Moves Europe-díját is kiérdemelte.

Az esőnapra átkerült szombati bulin a nyirkos őszi idő ellenére sokan összegyűltek. Az emberek szép számmal ücsörögtek söreikkel a fűben, burkolóztak takarókba a szomszédos étterem teraszán, illetve sokan gyűltek a színpad elé lötyögni a laza ritmusokra. Az énekesnő erdei tündéreket idéző, légies szerelésében libbent fél 8 után a színpadra, begyújtott egy füstölőt és lassan megindította a zenei utazást. Dorina bevallottan szereti lassabban nyitni a bulikat, így maga és a közönség is könnyedén megérkezhet a jelenbe.

Az elektronikával hígított népdalok között Dorina suttogós felvezetései sokszor a szélbe vesztek, azonban a lány zene iránti őszinte szeretete minden apró retorikai malőrt feledtetett. Az énekesnő hol csak elénekelt egy népdalt, hogy megmutassa, „miből főzött”, hol pedig őszinte tisztelettel mosolygott zenésztársaira.

A mostani koncertre Lantos Zoltán indiai hegedűművész, Zahár Fanni fuvolás, Gozlán Fatima ütős kísérte el. Emellett a színpad elején két táncos óriási pávatollas legyezőkkel ringatózott a zenére, a közönséget mintegy bevonva az éteri, varázslatos mesevilágba. Elhangzott a közönségkedvenc Witchcraft, a 2022-es Csillag című korongról a Fa Lenni, illetve a zárásban a Bölcső repítette a közönséget a varázslatos tündérvilágba.

Szöveg: Farkas-Hajdú Eszter
Fotók: Máté Évi