Instant tudatmódosító utazás bármiféle szerek nélkül – tizennégy hazai és nemzetközi művész szemüvegén keresztül mutatja be a Cinema Mystica új tárlata az AI kreatív forradalmát. Az AIVOLUTION: Entering The Digital Dream című kiállítás középpontjában a mesterséges intelligencia hatása áll az alkotás mindennapjaira és magára a befogadói élményre. A digitális alkotások mellett, immerzív vetített terek és interaktív művek kápráztatják el a belvárosi Párisi Udvarba látogatókat.

Milyen hatással van a mesterséges intelligencia az alkotói folyamatokra? Mennyiben értelmezhetőek önálló művészeti alkotásként ezek a művek? Tekinthető társalkotónak a mesterséges intelligencia? Az AI hogyan változtatja meg a befogadói élményt és a hagyományos esztétikát? Ehhez hasonló kérdéseket boncolgat a Cinema Mystica márciusban nyílt új tárlata. A Párisi Udvarban megtekinthető kiállítás tizennégy hazai és külföldi művész reflexióit mutatja be a korábban utópisztikusnak tekintett, ám mára igencsak jelenünkké vált, AI forradalommal kapcsolatban.

A belépő alkotás rögtön egy rituális megtisztulás: a Global Illumination műhely újmédia-installációjában hatalmas kezek ölelésében, lótuszok és pszichedelikus minták fényében lehet megpihenni. A lelki méregtelenítés egy félórás audiovizuális utazással folytatódik, ahol a Solfeggio frekvenciákon végighaladva aktivizálódnak a csakrák. A padló rezgései tovább segítik a test teljes megpihenését, ezzel támogatva a gyógyulást és a vitalitást.

A tárlaton akad pszichedelikus portré az AI arcairól, szintetikus emlékkészítő, cyberpunk univerzumban mozgó lift, emellett a végtelen tükrök világába is belegabalyodhatunk. A kiállítás legmonumentálisabb eleme a digitális katedrális, ahol babzsák fotelekbe süppedve követhetjük, ahogy spirituális AI entitások meditálnak a világbéke érdekében. Az egész élmény instant tudatmódosító utazás bármiféle szerek nélkül. Végül még saját AI avatarunkat is elkészíthetjük, hogy tényleg részévé váljunk a Cinema Mystica varázslatos univerzumának.

Kiállító művészek: Andy Thomas, Aural Eye, Fabien Bouchard, Fekete Máté, Infinite Vibes, Katona Kati, Klárik Balázs, Miguelangelo Rosario, Miss Virgács, Parse/Error, Vigh Dávid, Zeke Ádám, Zemba Ákos, Weidi Zhang

Szöveg: Farkas-Hajdú Eszter
Fotók: Máté Évi