A legelterjedtebb verzió szerint 1973. augusztus 11-ét írtunk, amikor egy fiatal testvérpár New Yorkban, egész pontosan Bronxban tartott egy házibulit még mielőtt vissza kellett volna ülniük az iskolapadba, ám valami sokkal fontosabba torkollt az este az sulikezdésnél: megszületett a hip-hop. Fél évszázad elteltével, a kerek évforduló alkalmából világszerte ünneplik a műfajt kisebb-nagyobb eseményekkel, az A38 Hajón pedig Grandmaster Flash elevenítette fel az elmúlt 50 év legfontosabb történéseit.

A Joseph Robert Saddler néven született DJ megkerülhetetlen figurája a szubkultúrának, többek közt a nevéhez fűződik a Quick Mix Theory is. Ennek ellenére, ahogy azt ő is többször hangsúlyozta a buli során, tevékenysége messze túlmutat egy stíluson: kiskorától kezdve pörgött minden náluk a rockzenétől kezdve a jazzen át az r&b-ig, és ezt a sokszínűséget hozta el Budapestre is a hamarosan már 66. életévét taposó legenda.

Az A38-on Busa Pistáék felvezetése után időtálló slágerek tömkelegére tombolhatott a fedélzetet teljesen telepakoló nagyérdemű. Egy hosszas blokkot szentelt Grandmaster azoknak a rappereknek, akik már nincsenek köztünk: a névsor sajnos olyan terjedelmes – tele rendkívül fiatalon elhunyt tehetségekkel –, hogy szinte lehetetlen lenne itt most felsorolni, Cooliótól kezdve 2Pacig vagy Notorius B.I.G.-ig, hogy kikről is emlékezhettünk meg egy-egy dalrészlettel, mi közben az illető képe megjelent a kivetítőn.

„Buda knows the music” – ismételte szüntelen a DJ, aki láthatóan hálás volt az egybegyűlteknek, akik még angolul is értettek legnagyobb örömére, azt pedig külön megköszönte, hogy a hideg, nyirkos, havas téli időben is ennyien útra keltek érte egy szerda este. A közönség – akiket a DJ pult kamerája is folyamatosan vett – pedig az első pillanattól vette a lapot, és tombolt nem csak a legnagyobb hip-hop klasszikusokra, de az olyan időtálló slágerekre is, mint a Respect, az Under Pressure vagy a Jackson 5 I Want You Backje.

December 6-án egy stílusokon és korszakokon átívelő időutazásnak lehettünk részesei, aki pedig lemaradt volna a teltházas buliról, annak jó hír, hogy Flash jövőre is visszatér hazánkba, legalábbis ezt ígérte…

Fotók, szöveg: Máté Évi