A 2023. április 30-i P.Mobil 50 koncert egy igazi nagybetűs Rockünnepként jegyezhető. A GrundRecords gondozásában megjelenő kiadvány kapcsán érdemes elgondolkodni, hogy mennyi mindenre elég öt évtized a magyar zeneiparban…

 

1973 áprilisában egy rövid közleményben tudatta a Gesarol, hogy május 1-jétől P.Mobil (Perpetuum Mobile) néven folytatják pályafutásukat – vicces belegondolni, hogy ezt a ma már ikonikus névnek betudható szókapcsolatot véletlenszerűen választották ki az Idegen Szavak Szótárából.

A P.Mobilt a kezdetektől fogva jellemezte egyfajta pozitív előjelű önfejűség, ami leginkább abban csúcsosodott ki, hogy az aktuális divattól függetlenül, megalkuvást nem tűrően követték elképzeléseiket: legyen szó akár dalszövegekről, akár zenéről. Ezzel az áradó őszinteséggel hamar megtalálták saját, igencsak népes közönségüket. Úgy tartják, hogy magyar viszonylatban az első „csápolás” is a banda koncertjén történt meg, hiszen annyira sok ember gyűlt össze a színpad előtt, hogy feltartott kezekkel jobban elfértek.

Rengeteg minden kötődik ehhez az együtteshez, aminek a számszerűsítésekor elképesztő nehézségekbe ütköznénk. Például biztos, hogy egyszerűbb összeszámolni, hogy a Kárpát-medencében hol nem koncerteztek, mint azt, hogy mely településeken örvendeztették meg hangszereikkel a nagyérdeműt.

Fél évszázad alatt megannyi remek kezdeményezésben részt vettek. Írtak szvitet a magyar őstörténetről, ledöntötték a Magyar falat, megnyitották a Budapest Sportcsarnokot, elbúcsúztatták a Budai Ifiparkot, turnéztak a Dunán, jótékonykodtak beteg emberekért, természeti katasztrófák áldozataiért és oktatási intézményekért. Játszottak a Népstadionban, alapítottak Rockmúzeumot, voltak Fekete bárányok, és talán még ma is kicsit azok.

Örökmozgó lettem, nem állok sohasem

A P.Mobil fennállásának 50. évfordulóját azokkal ünnepelte, akik nélkül nem tudtak volna hasonlóan nagyívű karriert befutni: a saját közönségével. Annak ellenére, hogy korábban bármekkora helyet képesek voltak megtölteni, sohasem voltak kifejezetten arénazenekar. Így adta magát, hogy a jubileumi koncertet egy grandiózus, hozzájuk méltó helyen adják: a Papp László Sportarénában.

A fergeteges fellépés szinte napra pontosan ötven évvel a megalakulás napja után zajlott. És ott volt mindenki: régi és új Mobilos, öreg és fiatal rocker, értelmiségi és munkásember – összesen épp egy teltháznyi ember. A hely, az alkalom, és egy kicsit a körítés egyedi volt, de a zene nem. Az pont olyan volt, mint bárhol, bármikor, mert a P.Mobil marad, amilyen volt!

A koncert könnyes múltba tekintés nélkül volt összefoglalása a P.Mobil életműnek – egyszerűen „csak” méltó módon állított emléket az értékeknek, amiket a valaha volt összes zenekari tag közösen megalkotott. Ennek a megismételhetetlen estének a lenyomata a P. Mobil 50 kiadványegyüttes, amely a CD és a DVD után harmadikként megjelenő Blu-ray-jel vált teljessé.

Ezek a korongok tökéletes lehetőséget nyújtanak arra, hogy a résztvevők újra megélhessék, akik esetleg lemaradtak, azok viszont végre magas minőségben átélhessék ezt a nap mindennapi élményt!